•  
  •  
  • Home
  • /Усі
  • /Великоднє привітання
Великоднє привітання

Великоднє привітання

        1520331029-4667     

     Дорогі брати і сестри у Христі,

 щиро вітаю Вас з великим празником Христового Воскресіння, події, яка докорінно змінила розуміння життя. Воскресіння Спасителя дало людському життю сенс, якого не здатна знищити навіть смерть.  Без Христа можна бути багатим, впливовим, відомим, вченим, успішним, але без Нього неможливо жити життям, яке має правдивий сенс, життям, сповненим справжнім щастям. Відомий і успішний американський кіноактор і режисер Вуді Ален, який сповідує атеїзм, у одному зі своїх інтерв’ю щиро зізнався: “Усе, що ми робимо в нашому житті, в кінцевому підсумку, — ілюзія. Після смерті нічого не залишиться від існування. Нічого взагалі. Я хотів би помилитися, але проти цього виступає здоровий глузд (…). Я суворий атеїст і прихильник світогляду Ніцше. Тому я веду сумне життя, без надії, жахливе і сумне, без мети”.  Невблаганна статистика свідчить, що попри постійний ріст добробуту, кількість самогубств зростає у світі з року в рік. Люди, концентруючись на матеріальному, втрачають те, що надає життю справжній смак —  віру в Бога, яка єдина здатна дати відповідь на питання: для чого я живу.
         Однак, це питання стосується і нас, християн, навіть, якщо ми багато років у Церкві й спільноті, оскільки доволі часто можемо входити у спокусу переживати наше християнство поверхнево, “по-світському”: просто як традицію чи культурний феномен. Тому для нас в цей святковий час особливо  актуальним є питання: як по-новому торкнутися благодаті сенсу життя, що лине із Христового Воскресіння. Автор послання до Євреїв дає нам цінні вказівки: “Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами,  дивлячись на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри, що замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста, не звертавши уваги на сором, і сів по правиці престолу Божого. Тож подумайте про Того, хто перетерпів такий перекір проти Себе від грішних, щоб ви не знемоглись, і не впали на душах своїх.  Ви ще не змагались до крови, борючись проти гріха” (Євр. 12:1-4).
         По-перше, цей  уривок заохочує нас скинути тягар гріха, який нас обплутує, і боротися з ним до крові. І тут, скоріш за все, йдеться не лише про неправильні вчинки, а радше про грішне мислення, з якого ці вчинки народжуються. Отож, щоб воскресіння Христове засяяло в нас потрібно розіп’ясти наші хворі амбіції, заздрість, індивідуалізм, споживацтво, осуджуння, егоїзм тощо. Нерідко ми, християни, так захоплені боротьбою і конкуренцією один з одним, доведенням своєї правоти, впертістю та амбіціями, що навіть не помічаємо як уже програли ворогу і втратили справжню мету свого життя. Я щиро вірю, що добрими ліками проти цих бід є наша єдність, як в межах спільнот, так і між спільнотами, і, загалом, справжня єдність між християнами. Відкриваючись на глибоке і щире ділення один з одним, шукаючи добра для Христа і Його Церкви більше, ніж свої власні інтереси (зокрема через служіння пліч-о-пліч) та будучи зорієнтованим на правду, яка противиться всяким пліткам, обмовам та осудженню, ми відкриваємо свої серця на світло Христової перемоги. Тому я щиро радію кожною спільною, яка намагається іти цією дорогою спільності як у своєму внутрішньому житті, так і у ставленні до інших спільнот та людей.  Спільнотне життя є добрим свідченням того, що ми на дорозі життя, яке має зміст. Дуже радію, що ми як спільноти ОКСу можемо будувати єдність, яка руйнує бар’єри нашого егоїзму й індивідуалізму. Вірю, що через подвиг єдності ми привідкриємо Небо над нашим багатостраждальним українським народом.
         По-друге, автор послання до Євреїв заохочує нас бігти до боротьби. Ми добре розуміємо, що боротьба і тілесний комфорт — це речі несумісні. І саме спільнотне життя скеровує нас до духовної боротьби та виходу із зони свого комфорту. Послання до Євреїв, вказуючи на Ісуса, говорить, що Він замість радости перетерпів хрест. Я знаю, що багато з Вас приймають хрест служіння, жертвують земним комфортом, завдяки чому багато інших людей досвідчують любов, милосердя і прощення Христа. Я впевнений, що кожен, хто чинить таке, отримує набагато більше, ніж втратив, він отримує смак воскресіння і впевненість змістовно  прожитого життя. Тому щиро дякую усім, хто невтомно служить Богові і людям, ширячи перемогу Воскреслого у душах Його дітей.   
         По-третє, послання до Євреїв заохочує нас думати і дивитися на  Того, хто перетерпів хрест, щоб не впасти на дусі. Що нам може дати споглядання Христа? Найперше досвідчення Його любові до нас. Бо де інакше взяти сили, щоб боротися з гріхом і рватися до духовної боротьби. Саме на особистій молитві через споглядання Христа ми можемо в правді подивитися на своє життя, смерть, на сенс страждань тощо…. Можливо, наша пасивність і літеплість походить саме із браку вдивляння в Нього, роздумів над Його воскресінням і того, що воно означає для нас. Але окрім любові, споглядання Христа несе нам мир, бо дивлячись на Його муки, можемо прийняти і свої страждання й немочі, знайти в них глибокий сенс і мати впевненість, що після розп’яття прийде перемога воскресіння. В  Ісусі кожен наш біль набуває змісту, в Ньому знаходимо досконале співчуття. Дивлячись на Нього у своїх стражданнях, ми знайдемо силу, здатну підняти нас на дусі й змінити наше життя, бо знаємо, що кожна наша поразка закінчиться Його перемогою.
         На завершення повернімося подумки до суті того, що зробив для нас Христос. Він замінив нас собою на хресті. В буквальному сенсі, через те, що невинний Агнець був розп’ятий, злочинець Варавва отримав свободу і можливість почати нове життя. Ім’я Варавва означає син батька, а тому в ньому кожен з нас може впізнати себе, бо кожен з нас є сином чи дочкою свого батька, кожен з нас є злочинцем-грішником. Тому зі сміливістю можемо сказати, що це ми мали висіти на хресті розп’яті, а не Він. Христос ПОДАРУВАВ НАМ ШАНС НА НОВЕ ЖИТТЯ, замінивши нас Собою на хресті. Його ж Воскресіння переконує нас, що це нове життя, подароване нам, має справжній сенс, якщо погодимося його прожити як учні Спасителя. Не змарнуймо це нове життя, яке Христос заслужив для нас такою дорогою ціною. Воно лише одне. Не біймося увійти у смерть для своєї плоті , щоб досвідчити смак воскресіння Ісуса у своїй душі.

        

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

  ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

З любов’ю і молитвою,
Ваш брат у Христі,
Лідер спільноти “Благословення”,
Орест Григорчак.